five-celebrites

(čítanie na 2 minúty)

FAMOUS, RICH and HOMELESS

BBC dokumentárny projekt

Otázka znie,

čo si počne päť bohatých a slávnych celebrít, keď majú náhle začať žiť ako bezdomovci v uliciach Londýna?

Žiadny teoretický problém: naši protagonisti vstupujú do tohto projektu každý so svojou vlastnou výzvou zabojovať so sebou samým a pokúsiť sa prežiť strasti ľudí bez domova. Dúfajú, že tento spôsob EMPATIZÁCIE s ľuďmi na ulici pomôže im samým zmeniť pohľad na problém bezdomovectva. Druhým hlavným motívom je pre nich ponuka MEDIALIZÁCIE celého problému  a presvedčenie, že aj takýmto spôsobom je možné mnohým ľuďom pomôcť zbaviť sa predsudkov voči bezdomovcom a ich spôsobu života.

5 protagonisti – bývalé celebrity, žijúce spokojným životom v kruhu svojich rodín, sú bez peňazí, kreditných kariet a iného movitého majetku vysadení do rôznych štvrtí Londýna, doslova priamo na dlažbu. Musia nasadiť všetky sily, aby sa udržali pri živote. Sú nútení robiť veci, ktoré by si niekedy ani nedokázali predstaviť. Získať peniaze na obživu žobraním, alebo nejakou pouličnou aktivitou. S blížiacou sa nocou si nájsť  “bezpečné” miesto na prenocovanie, a nocľah prežiť podľa možnosti bez újmy na zdraví.

Projekt bol rozdelený do troch častí po troch dňoch pobytu na ulici. Prvé tri dni strávili na ulici úplne osamelí. Na ďalšie tri dni každému pridelili spoločníka, s ktorým trávil čas, ale mohol sa podieľať aj na jeho pouličnej činnosti, napríklad predajom charitatívneho časopisu. Posledné 4 dni boli protagonisti pridelení do niektorých z londýnskych útulkov pre bezdomovcov a závislých.

Markíz James Blandford blafuje už prvú noc. Pod zámienkou, že prespí v hotelových garážach sa nasťahuje do hotelovej izby. Na druhý deň to vzdáva a rozčúlený opúšťa projekt. Aj naše štyri celebrity majú za sebou pohnutý život – Bruce a Rosie  problémy s alkoholom vo svojej  minulosti. Bruce sa pod vplyvom ťažkostí dostáva do starých koľají a ťažko znáša záťažové situácie. Naopak Annabel sa na ulici nestráca, ale svojou pozitívnou energiou, optimizmom a súcitom pomáha viacerým spolupútnikom. Aj vďaka týmto štyrom odvážnym testovacím dobrovoľníkom, nám dokument ponúka ich skúsenosť, pocity po návrate domov a cenné poučenie – akoby sme s nimi absolvovali 10-dňový pobyt VONKU.

Pri sledovaní ich dobrodružstva sami skoro zistíme, že naše predsudky týkajúce sa života bezdomovcov sú väčšinou na hony vzdialené pravdivej realite. A v tom je tento dokument veľmi cenný.

VÝZVA, ktorá stojí pred nami, nás bude stáť iba 3 hodiny času,
pozeraním očkom kamier na PRÍLIŠ TVRDÚ REALITY ŠOU!
Vydržte to dopozerať, len vtedy to niečo s vami urobí!

Doporučujeme vám pozrieť si tento dokument v českom znení na youtube:

www.youtube.com/watch?v=vFUT1UtyGzg

www.youtube.com/watch?v=B8sC9NTosM8

www.youtube.com/watch?v=wATZI6mG_vQ