Exprezidentka Fínska bezdomovkyňou

(čítanie na 2 minúty)
Helsinki, 28. júna 2017

Prezidentka-bezdomovkyna3Bývalá fínska prezidentka Tarja Halonenová
sa premenila na bezdomovkyňu.

Informoval o tom fínsky denník Yle. Fotografia exprezidentky sediacej na schodoch sa momentálne stala hitom na fínskych sociálnych sieťach.  

Na fotografii známeho fínskeho fotografa Antona Sucksdorffa bývalá prezidentka sedí na kamenných schodoch opretá o špinavú stenu, okolo sa povaľujú tašky a igelítky, príznačné pre bezdomovcov, oblečenie exprezidentky je staré a špinavé, unavená stará žena sa pozerá do prázdna…

Politička však nebola dlho v úlohe bezdomovkyne. Bola to iba „úloha“ – zúčastnila sa na charitatívnej kampani pre boj proti chudobe, ktorú zorganizovala „Armáda spásy“. Cieľom tejto akcie bolo ukázať verejnosti, že sa do nelichotivej situácie môže dostať každý človek, a preto by ľudia nemali pohŕdať bezdomovcami, ale naopak – mali by im pomáhať.

Anton Sucksdorff pre média zdôraznil, že bývalá prezidentka bola perfektnou „modelkou“: svoju úlohu zvládla nad očakávanie: „Nemohol som čakať viac, bola skutočne perfektná. Neuveriteľným spôsobom sa premenila na bezdomovkyňu, všetko bolo mimoriadne dôveryhodné – aj jej oblečenie, aj ten výrazný pohľad. Nemuseli sme pracovať nad tým celý deň. Všetko sa odohralo v priebehu 20 minút. Tarja Halonenová sa správala ako skutočná profesionálka,“ štedro sypal komplimenty na adresu exprezidentky fotograf Anton Sucksdorff v rozhovoroch s novinármi.

Fínske médiá uviedli, že v „Armáde spásy“ dúfajú, že prostredníctvom
svojej kampane sa im podarí nazbierať finančné prostriedky,
aby pomohli sociálne odkázaným ľuďom vo Fínsku.

Na tejto charitatívnej akcii sa zúčastňuje aj podnikateľ Peter Vesterbacka, známy svojou činnosťou v hernej spoločnosti Rovio, ktorá vytvorila hru Angry Birds.

Taktiež fínske médiá pripomínajú, že Tarja Halonenová bola vo funkcii fínskej prezidentky v r. 2000 – 2012. Po svojej demisii sa začala aktívne zúčastňovať na sociálnych projektoch. Napríklad, v r. 2015 prišla na hlavnú železničnú stanicu v Helsinkách, kam prichádzali prisťahovalci z Blízkeho východu, a zbierala peniaze pre tamojšiu pobočku Červeného kríža.

Eugen Rusnák

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *