Zjednodušené evanjelium?

(Čítanie na dve minúty)

Krátka úvaha na začiatku roku 2018.
Ako premýšľaš nad faktom svojej spásy?

BUM – BÁC: príjmeš Pána a budeš spasený!

Aké ľahúčke evanjelium. Bez námahy, bez zápasu, bez strát.

Okamžitý absolútny ZISK niečoho, čo voláme VEČNOSŤOU – dokonalosťou, plnosťou.

1/ Príjmeš

Čo to vlastne znamená – prijať. Kristus sa predsa nedá prijať ako nejaký hosť do domu, nejaký pocestný, ktorému stačí otvoriť dvere svojho domu, zavolať na neho: Hej, Ty, poď na chvíľu dnu! Na kávu a kus reči.

Kristus je záchranca, Spasiteľ, Osloboditeľ.

Prijať Ho možno iba v stave NÚDZE: v ohrození, stratenosti, otroctve. Ale i to nestačí – pretože aj vtedy si ešte stále môžeme hľadať cestičky z núdze a nebezpečenstva vlastnými silami a schopnosťami. Prijať Ho znamená nemať už inú možnosť, byť na dne svojich schopností bez alternatív mojej záchrany. Vtedy sa vynorí z búrlivých vĺn mora tvoja ruka a TY vieš, že už nemáš dostatok kyslíka v pľúcach, ani rezervnú energiu vo svaloch, ani pohodu na duši…! Tvoja myseľ je plne sústredená na to jedno-jediné: teraz, alebo už NIKDY… A vtedy tvoju ruku zrazu pevne uchopí ruka ZÁCHRANCU!

2/ Budeš spasený

Pýtal si sa niekedy, čo vlastne znamená Spása? Slovo, ktorým často veľmi povrchne šermujeme po celé roky. Je to vec okamihu, momentu, vyznania v niekoľkých slovách? Také ľahké a jednoduché? Alebo je to zdĺhavý PROCES, ktorý akoby nemal konca. Zápas o dušu, ktorý preniká až do špiku kostí? Do hlbín duše – z povrchu a plytkosti nášho človečenského bytia. Spása je ako obracanie sa z vonku dovnútra k tým najkrehkejším miestam života vo mne. Tam sa uskutočňuje. Nie je vecou molekúl HMOTY o ktorú nám tak často ide. Telesné zdravie, blahobyt, pôžitok…

V posledných rokoch si dávam pozor na ľahúčke a bezbolestné frázy,

z ktorých si potom zvyknem robiť akési MANTRY svojej viery. Moja spása stála môjho Spasiteľa veľa. Ale aj mňa! Nebola to malá kozmetická úprava dizajnu môjho života, ani rýchlo a ľahko podpísané životné poistenie, ani akútny záchranársky zákrok tej najrýchlejšej zdravotníckej POMOCI. NIE, moja spása je bolestivý proces SEBAumierania. Dobrovoľne, s radosťou, pokojom a nádejou sa poddávam SMRTI – s vedomím, že sa deje SPÁSA od všetkého, čo ma vždy zbavovalo plnosti ŽIVOTA.

GLORIA in Excelsis DEO!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *